درباره ما
نیلاب فرآور آسیا
ما گـروهی هستیم متشکل از کارآفرینان، مهنـدسان، طرّاحان، سیاستگذاران مدیریتی، کارشناسان مالی، مـدرسان، پژوهشــــگران. جملگی با باور به یک سري ارزشهاي مـشـترك که تأثیـري مسـتقیم بر عملکردمان دارد در راستاي پاسداشت ارزشهاي انسـانی و خلق ارزش افـزوده اي بیشـــتـر براي ذینفعان قدم بر می داریم.
ما همانطور زندگی میکنیم که فکــر میکنیم و امیدواریم تغییـــر را در جهان پیـــرامونمان به گونه اي رقم زنیم که نیـازها و خواستـه هاي بیان نشـــده ي مـشـــتریانمان را برآورده سـازد. مـجموعه ي شـرکت نیلاب فرآورآسیا خدمات خود را با اســــتانداردهای جهانی ارائه می کنـد و خود را متعهـد می دانـد که آثاري مثبت از خود به یادگار بگذارد.
نیلاب فرآور آسیا
چشم انداز
توسعه در هر کشور زمانی میتواند پایدار باشد که براساس توانمندی های آن سرزمین تعریف شده باشد. ایران کشوری برخوردار از منابع زیرزمینی و معادن، در نهایت نسبتا خشک که این عامل ما را برآن داشت که در راستای بهبود نسبی خشکسالی ایران پا به عرصه آب شرین کن بگذاریم.
مـا با ذهنی خـلّاق و پـرسشگـر از زوایای مـختلف به مـسائل پیچیده و غامض می نـگریم تا از این رَه راهحـل هایی نـوآورانه خلق کنیـم. ما اذعان داریـم که راه حل هایمان جوامـع فردا را شکل و قوام خواهد داد و بدآنان کمک خواهد کـرد که به پیش رفتی پایدار و همه جانبه دست یابنـد. ما بر این رأی پای می فشاریم که، علی رغم جملگی معضلات و مشکلات، آیـنده گشـوده است. پـس با آغوشی باز به اسـتقبال تغییـر می رویـم و با عزمی تسلیم ناپذیـر و راسـخ می کوشیـم تا به رؤیاهایمان جامـهی عمل بپوشانیـم.
شرکت نیلاب فرآورآسیا اولین شرکتی است که در مجموعه های وابسته به شرکت های کاوند نهان زمین ،گلتک، سی پی جی با رویکردی دانش محور در حوزه آب و صنایع وابسته تاسیس شده است .
اهداف والا سازمانی
زمـانی میتـوانیم ادعا کنیـم که در اقـتصاد، تـجارت و صـنعت مَـصدر شـکلگیری نـوآوری شـدهایم کـه بـتوانیم فـرآیندها، خـدمات یا کـالاهایی جـدید بـا قابـلیت اَثـرگـذاری مـثبت و ایـجاد تـغییراتی مـلموس و انـضمامی در حیـات بـشـری خلـق و تولید کـرده باشیـم. این نـوآوری ممـکن است هـم بهمـعنای ارتقاءِ شـیوهها، عملکـردها یا کـردارهای موجود باشد، هم گـونهای خلق از عـدم. در نـهایت اَمـر، هـدف این است که کـسبوکار تقویت شود و ارزش افزودهی جدیدی خلـق شود که بتواند رشـد و بهـرهوری را فـزونی بـخشد
چـرا نـوآوری بـرای ما در شـرکت نیلاب فرآورآسیا مـهم اسـت؟
بـه یک دلیل بـسیار سـاده نـوآوری، بهزعم ما، از اهـمیت بهسـزایی بـرخوردار است: خـلق اَرزش. مـا قـویـاً مـعتقدیم که زنـدگی در قـرن بیست و یکم یـعنی زنـدگی در زمـینه و زمانهایی که در آن هـر چـیز جـدیدی زود کـهنه میشـود؛ از ایـن روی، بـرای اینکه بـتوانیـم با مـوفقیت در این فـضا بـقا و حـیات داشـته باشیـم و آثـاری خـوب از خـود بهیـادگـار بـگذاریم، ضـرورت دارد که مـتّصل و پـیوسته به نوآوری و ارتـقاء خود، کاربـر، مشتری و کارفرما مـبادرت ورزیم. به همین خاطـر، عقیـدهمان ایـن است که زمـانی میتـوانیم برای خـود اَرزش خلـق کنیـم که پـیشاپیش بـرای کاربـر، مـشتری یا کـارفرمای خود اَرزش خلق کـرده بـاشیم. زیـرا، طـبق رهیافت انسان ـ مـحورانهی ما، مـحصولی که، اعم از کالا و خدمات، به نـیازهای بـیانشده و بـیاننشدهی کاربر ـ مـشتری پاسـخ مـیگویـد، مـحصولی است که قـابلیت ایـجاد ارزش را دارد. بـنابراین، ما بهگـونهای سـوداگـرانه تـنها بهدنـبال تولید بـرای مـنفعت خـویش نـیستیم، بلـکه بر این بـاوریم که در جهان امـروز، با جملـگی مـعظلات و بـحرانهای ریـز و درشت ناشی از بـیتوجهی به مـحیط زیـست، سـلامت انسان و اختلاف طـبقاتی، خلق اَرزش نه فـقط در گـروِ خلق ارزش افـزوده است بلکه بهمـعنای پاسـداشت ارزشهای انسـانی نـیز هست. این دو مـیسر نمیشود، مـگر با ایـجاد نـوآوری در فـرآیندها، رویـههای کـاری، طـراحی، برنامهریزی، عملکرد و خدمات و کالاهـا.
مـجموعهی شـرکت نیلاب فرآورآسیا با استفاده از ابزار مـدیریت چابک کوشیده اسـت خود را با پیچیدگیها و تغییرات روزافزون منطبق سـازد. در سـطح کلان، هدف از مـدیریت چابک کاهشدادن قابلمـلاحظهی هـزینههای ایجاد تحول و تـوسعه در سازمان است. ایـن کاهـش هـزینهها میسّـر نمیشـود مگر آنکه زنجیـرهی تأمینی Supply Chain شـکل بگیـرد که مقـرون به صـرفـهتـر و رقـابتیتر باشـد.
عـلیرغم وجـود سیستـمهای نـرمافزاری نـیرومند بـرای اِدغـام و یـکپارچـهسـازی فـرآیندهای طـراحیِ پـیچیـده و مـحاسبهگرایانـه، ما با فقـدان دانـش کمّیشـده در خصـوص بـهینهسـازیِ جـریانهای کاریای که اغلب در بَـرگیرنـدهی دیسیپلینهای بـسیار متنوعی است روبهرو هستیم. بـرای رسیدن به این مقصود، هـدفِ اصلی مدیریت چابک این است که گـونهای تحول ساختارمند را در تکنیکهای پیشرفتـه و چندرشتهای Multidisciplinary بهینـهسازی Optimization کند و نـیز یکپـارچهسازی آنها را رقـم بـزند.
پـیش از هر چیـزی این را باید در نظر گـرفت که صداقت یا انسجـام هر یک معادلهایی هستند برای مفهوم Integrity در زبان انگلیسی. از حیث ریشهشناختی این کلمه مشقشده از کلمهی لاتینیِ Integre است که یهمعنای خالص و صادق است. به بیان دیگـر زمانیکه شما بر اسـاس Integrity عمل میکنید، تحت هر شـرایطی همینگونـه رفتار میکنید و تصمیم میگـیرید. دقیقتر بگوییـم، این یعنی شما چه در جلسهی هیأت مدیره باشید، چه مشغول صحبت با اربابرجوع یا کارفرما، فرقی نمیکند؛ تُنِ صـدا و حالت چهـرهی شما در تمام این موقعیّتها تغییـری نمیکند. بهیک اعتبـار، Integrity یعنی اینکـه شما قـرار است همانکاری را انجام دهید که میگویید انجام میدهید، حتی اگر کسی آنجا نباشد که شما را در حین کار نظاره کند. معنای دیگر این مفهوم این است که اشتباهاتمان را بر عهده میگیرید و نسبت بدآنان مسئولایم. از اینروی، معنای دیگری که این مـفهوم به ذهن متبادر میسـازد «تمامیت»، «یکپارچگی» و «انسجـام» است.
طبـق آخریـن پـژوهشهای انجامشـده در مؤسسهی منابع مدیریتی رابـرت هاف، هم کارکنان و هم مدیران ارشد مالی (Chief Financial Officers) بر این عقیدهاند که صداقت Integrity مهمترین خصلت مدیر یا رهبر یک سازمان تجاری است؛ بـر اسـاس این تحقیق، 75 درصـد از کارمـندان و 46 درصد از مـدیران ارشـد مالی عقیدهی فوقالذکـر را ابراز کردند.